Koja je razlika između terase, balkona i lođe?

Najčešća pitanja

Moderan način života je ispunjen obavezama koje od nas zahtevaju da dosta vremena provodimo u zatvorenom prostoru i često nemamo vremena da izađemo u šetnju po prirodi ili na kafu pored reke. Željni smo boravka napolju, uživanja u svežem vazduhu, opuštajućeg pogleda na nebo, drveće, grad.

Međutim, ukoliko imamo mogućnosti, uvek možemo da izađemo na našu terasu, balkon ili lođu. Ako ste se nekad zapitali šta je tačno razlika između njih, ovo je idealan tekst za vas.

Terasa, balkon i lođa su otvoreni prostori koji pripadaju stanu kao delu višespratne stambene zgrade. Preko njih vaš životni prostor ostvaruje vezu sa spoljnim okruženjem, omogućavajući vam da dođete u dodir sa prirodom bez izlaska na ulicu.

Razlikuju se po broju otvorenih strana prostora, formi i poziciji u odnosu na objekat i fasadu.

 

Terasa

 

Terasa je otvoreni prostor koji je produženi deo vašeg stana ili kuće.

Nalazi se na bočnom delu stambenog objekta, a može biti i na krovu, ali i u prizemlju.

Ako imate potrebu da budete povezani sa prirodom, terasa će vam pružiti taj užitak više nego balkon ili lođa, zato što nema bočne zidove, a često ni krov.

Na njoj se, u zavisnosti od njene okrenutosti i dobu dana, možete odmarati i dremati u hladu ili uživati u sunčanju.

Međutim, upravo zbog svoje otvorenosti, terasa nije preporučljiva ako su vaša kuća ili stan  izloženi kiši, snegu i vetru jer ćete je onda retko koristiti.

 

 

Balkon

Balkon je platforma oivičena sa tri strane ogradom ili zidom, isturena van ravni fasade objekta na kojem se nalazi. Često ima krov ili nadstrešnicu koja je štiti od vremenskih uslova.

Leti na balkonu možete pijuckati kafu i uživati u svežem vazduhu i pogledu na prirodu čak i ako pada letnji pljusak.

Njegova forma je zgodna jer vam daje osećaj da ste izašli napolje, a ipak ostajete zaštićeni od kiše i vetra.

Francuski balkon predstavlja zastakljeni otvor na fasadi čija veličina odgovara fasadnim balkonskim vratima, ali za razliku od balkona, nema isturenu platformu po kojoj se korača.

Imaju bezbednosnu ogradu koja vam pruža zaštitu dok gledate u okolni pejzaž.

 

 

 

 

 

Lođa

Lođa je otvoreni prostor stambene jedinice koji ne izlazi van zgrade već je u istoj ravni sa fasadom. Obično ima parapetni zid ili ogradu koja je odovaja od spoljašnosti.

Drugačije rečeno, ona je otvoreni deo zgrade oivičen sa tri bočna fasadna zida.

Lođa je najmanje otvorena prema spoljašnjosti i predstavlja dodatnu prostoriju u stanu ili kući.

Zbog svoje delimične otvorenosti ka spoljašnjim okruženjem, lođa je sjajan kutak za odmor ili rad. A zbog velike količine dnevne svetlosti, fantastična je i za bavljenjem hobijima kao što su čitanje, uzgajanje cveća, slikanje...

Zgodna je za druženje sa prijateljima, ali i izolaciju od ostalih ukućana, kad vam je neophodna.

 

 

 

Osim standardnih pojmova zbog potrebe za inovacijama dobili smo još 2 termina:

 

Balkon-Lođa

Balkon-Lođa jeste balkon ili lođa koja se nalazi na uglu zgrade tako da karakteristikama ne ispunjava kriterijume niti balkona niti lođe

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Francuski Balkon

Francuski Balkon je zapravo samo pojam koji definiše balkonska vrata montirana umesto prozora a kroz ta vrata se ne može izaći zato što se nema gde zgazit. Ne postoji terasa, balkon... Ovo je rešenje proisteklo zbog nedostatka svetlosti u stambenoj jedinici. Uz vrata se nalazi ograda iz bezbednosnih razloga. Danas su popularne i staklene ograde koje omogućavaju prodor još veće količine svetlosti