Koje boje može biti PVC, alu i drvena stolarija?

Najčešća pitanja
Ranije je svaka kuća imala drvenu stolariju, pa ste je mogli farbati u različite boje koje su se mogle menjati u skladu sa vašim željama. 
 
Problem je nastao kada se pojavila PVC stolarija, koja se uglavnom proizvodila u beloj boji. To je ponekad bio ograničavajući faktor jer nisu bile moguće maštovite kombinacije boje stolarije i fasade. 
Dešavalo se da se određena vrsta stolarije bira samo zbog njene boje radi uklapanja sa bojom fasade. 
 
Recimo, imali smo primer da klijent želi da ugradi PVC stolariju na kuću i na stan. 
Bela PVC stolarija mu se sviđa, odgovara njegovim potrebama i lepo mu se uklapaju u budžet. Međutim, na stanu mu je, da se ne biste remetio izgled zgrade, neophodno da budu braon. 
U ovakvoj situaciji bi nedovoljno informisani klijenti, ukoliko žele prozore u drugoj boji, poručivali aluminijumske prozore, koji su osetno skuplji, a i lošiji su izolatori. Ugrađivali su ih iako im se baš i ne dopada kako izgledaju.
Pitate se: Mora li to zaista tako? Naravno da ne! 
 
 
PVC stolarija
 
Zašto da boja diktira pri izboru vaše stolarije kad postoje mnogo važnije odlike kao što su toplotna i zvučna izolacija? 
 
Sada PVC stolarija ne mora biti bela, već se može presvući folijom u boji. 
PVC prozori i vrata presvučeni folijom sa npr. dezenom drveta, daće vašem domu topliji i lepši izgled koji se lako može prilagoditi svakoj boji fasade. 
Postoji i boja za PVC prozore, tako da ih sad možete poručiti u boji po želji. Sa njima ćete Vašem domu dati lični pečat koji nikoga neće ostaviti ravnodušnim.
 
Takođe, možete izabrati i dvobojne prozore. Iznutra mogu biti beli i savršeno se uklopiti u vaš enterijer, a spolja mogu imati dezen drveta. Veliki je broj mogućih kombinacija i boja koje možete odabrati. 
 
Imajte u vidu da nisu ni svi proizvođači prozora dovoljno informisani o bojama za PVC stolariju, pa ih i ne nude, tako da se dobro raspitajte pre kupovine.
 
 
Aluminijumska stolarija 
 
Aluminijumski prozori se elektrostatički plastificiraju u boju po želji, pa su takođe pogodni za brojne kreativne kombinacije. 
I oni se mogu se dvostrano plastificirati, pa možete izabrati jednu boju izunutra, a drugu spolja. 
 
U ponudi je i eloksaža aluminijuma. Eloksaža je proces elektolitičke zaštite površine aluminijuma. 
Pruža zaštitu od oksidacije, ali slabo štiti od fizičkih oštećenja. 
Mana je što se često ošteti prilikom malterisanja ili gletovanja. 
 
Drvena stolarija 
 
Drvo ima svoju prirodnu boju i teksturu, pa ako želite da vaša stolarija sačuva originalan izgled drveta, možete je samo prelakirati bezbojnim lakom i tako zadržati njenu prirodnu šaru i boju. 
 
Drvo možete i bajcovati kako bi tekstura ostala ista, a boja se može posvetleti, potamneti, pozeleneti, pocrveneti… 
 
Takođe, drvo možemo bojiti i pokrivnim bojama bilo koje nijanse. Time postižemo jednaku boju po želji, što vam omogućava da drvo i dalje zadrži svoju teksturu, ali ne i svoju prirodnu šarenost. 
 
Za kombinacije Drvo-Alu i Alu-Drvo je ista procedura. Drvo se lakira, bajcuje ili farba, a aluminijum plastificira.