Koji klizni prozori i balkonska vrata najbolje dihtuju?

Najčešća pitanja

Klizni prozori i klizna balkonska vrata uvek zvuče kao sjajna ideja - štede prostor, lako se koriste i elegantno izgledaju, ali često se postavlja pitanje kako će da dihtuju.

Za odvajanje stambenog prostora od spoljašnjeg, potrebno je odabrati sistem koji može da obezbedi savršeno dihtovanje, dok se za zastakljivanje kafića i restorana mogu iskoristiti i sistemi sa malo lošijim dihtovanjem.

Pre nego što odgovorimo na postavljeno pitanje, pogledajmo prvo kakvi sve klizni sistemi mogu biti:

 

  • - običan klizni sistem
  • - otklopno-klizni sistem
  • - podizno-klizni sistem
  • - harmonika klizni sistem
  • - preklopno-klizni sistem

 

Koji klizni sistem najbolje dihtuje?

 

Od svih sistema kliznih prozora i vrata najbolje dihtuju:

 

1) Otklopno-klizni sistem

Otklopno-klizni sistem funkcioniše po principu bočnih vrata kombija: krilo povučete prema sebi, a potom ono kliza u stranu.

Osmišljen je tako da guma sprečava strujanje vazduha i tako obezbeđuje savršeno dihtovanje.

Ovaj sistem sačinjava fiksni deo, koji se ne otvara, i krilo koje kliza preko fiksnog dela.

Takođe, može se proizvesti i sa 2 krila u sredini i 2 fiksa po stranama, što predstavlja sjajan izbor za zatakljivanje terase.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2) Podizno-klizni sistem

Funkcioniše tako što krilo naleže na šinu i na taj način omogućava idealno dihtovanje.

Kada je potrebno, krilo se pomoću specijalnih kolica odiže od šina i stavlja u poziciju da može da kliza.

Ovaj sistem može biti jednošinski u kombinaciji sa fiksnim elementom, dvošinski ili trošinski.

Odlično je rešenje za zastakljivanje terase.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sistem koji se može koristiti, ali ima neznatno lošije dihtovanje:

 

3) Harmonika klizni sistem

Ovo je sistem koji može da obezbedi potpuno otvaranje, pa je sjajan za prostore kojima želite da pružite punu otvorenost prema prirodi. Često se koristi zastakljivanje terasa kafića i pregrađivanje kancelarija.

Sastavljen je od 3 ili više krila. Sva krila mogu da se pomeraju, pa se otvaraju i sklapaju tako da je jedan deo krila okrenut ka spolja, a drugi ka unutra.

U zavisnosti od vaših potreba, sistem može da bude iz jednog ili iz dva dela. Kod jednodelnih su sva krila u sistemu povezana, a kod dvodelnih, nekoliko krila može da se razmakne na jednu, a nekoliko na drugu stranu.

Vrsta sistema i broj krila označavaju se na sledeći način. 743 npr. znači da sistem ima ukupno 7 krila, od toga 4 ide na jednu stranu, a 3 na drugu. Mogući sistemi su 321, 330, 431, 532, 541, 550, 651, 633, 761, 743 i 770.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sistemi koji najlošije dihtuju i nisu pogodni za zastakljivanje stambenog prostora:

 

4) Običan klizni sistem

Nije pogodno rešenje za potrebe savršenog dihtovanja i ne bi se smeo koristiti za odvajanje stambenog prostora od spoljnog sveta.

Njegovo dihtovanje je smanjeno jer se kod ove vrste kliznog sistema ne koriste gume koje mogu da onemoguće klizanje, već su upotrebljene četkice koje ne mogu da sasvim spreče strujanje vazduha.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5) Preklopno-klizni sistem

Ovaj sistem jeste pogodan za potpuno otvaranje, ali mana mu je što ne obezbeđuje savršeno dihtovanje, zato što se pomera klizno i koristi četkice za dihtovanje. Zbog svojih izolacionih mana nije pogodan za prozore i balkonska vrata.

 

Sistemi koji nemaju savršeno dihtovanje koriste se npr. za zastakljivanje terasa ili za unutrašnje pregrađivanje, kao i za zastakljivanje bašta kafića, restorana...