PVC stolarija - Kako broj komora utiče na bolju termoizolaciju?

Najčešća pitanja

Jedan od glavnih razloga zbog kojeg se kupuje PVC stolarija je to što je dobar termoizolator. Ona vam omogućava da na jednostavan način zaštitite svoj dom od hladnoće i sprečite izlazak toplote iz doma.

Uz sve to, pruža vam i uštedu jer ćete manje novca trošiti zimi na grejanje, a leti na hlađenje.

Jedan od važnih faktora koji razlikuje PVC stolariju jeste broj vazdušnih komora koje ima profil.

Ovim tekstom ćete saznati zašto je broj komora toliko bitan i na šta još treba obratiti pažnju kada kupujete PVC stolariju.             

 

Vazdušne komore

 

U početku su PVC prozori imali dve komore, ali se vremenom i razvojem tehnologije taj broj povećavao. Veliki pomak u termoizoalciji su napravili prozori sa tri komore, ali su i oni sada stvar prošlosti. Trenutno  su aktuelni prozori sa 5 i više komora.

U preseku PVC profila nalaze se vazdušne komore koje poboljšavaju termoizolaciju. Na koji način?

Na primer, u zimskom periodu hladan vazduh sa spoljašnje strane utiče na vazduh u prvoj, spoljašnjoj komori i teži da ga ohladi. Zatim se pod uticajem vazduha iz prve komore hladi vazduh u drugoj komori, pa u trećoj itd.

Na prvu, spoljašnju komoru se vrši najveći uticaj jer je izložena velikoj količini hladnog spoljašnjeg vazduha. Što je komora bliža unutrašnjosti, to je manji uticaj spoljašnjeg vazduha, tako da će vazduh biti znatno topliji dok stigne do pete komore. Na taj način PVC stolarija štiti vaš dom od ulaska hladnoće.

Profili sa više komora su značajno doprineli i samoj konstrukciji prozora. Omogućili su da drenažni otvor bude nezavisan od vlage, pa tako se izbegava korozija i produžava vek stolarije.

 

Veličina komora

 

Na termoizolaciju prozora ne utiče samo broj komora već i njihova veličina. Što je profil širi, veće su i komore.

Neki proizvođači iz marketinških razloga prave profile sa velikim brojem komora, ali ne vode računa o veličini komora i širini profila.

Veći broj komora podiže troškove proizvodnje, a samim tim i cenu gotovog profila. Stvar je u tome da cena nije opravdana jer se ne dobija značajna razlika u uštedi.

Da ne biste bili žrtva marketinških trikova, važno je da pri kupovini PVC stolarije znate da je za vas najvažniji podatak koeficijent prenosa toplote.

 

Koeficijent prenosa toplote

 

Koeficijent prenosa toplote je broj koji označava količinu toplote koju okvir, staklo ili ceo prozor gubi u 1 sekundi po m² površine kod razlike u temperaturi od 1K.

Uf označava koeficijent termoizolacije za sam okvir prozora i stavka je na koju treba da obratite pažnju. Pogledajte uvek i Uw koeficijent koji predstavlja koeficijent prenosa toplote za ceo prozor, tačnije za okvir i staklo. Što su ovi koeficijenti niži, to je bolja izolacija, pa je tako:

  • Uw=1,4 W/m²*K  je srednje kvalitetna izolacija,
  • Uw=1,0 W/m²*K  je dobar kvalitet izolacije,
  • Uw=0,85 W/m²*K je savršen kvalitet izolacije.

Međitim, ne treba ni preterivati u pronalaženju što bolje izolovanog prozora jer ne igra samo on ulogu u izolaciji vašeg doma. Prozori imaju uticaj od 44%, zidovi imaju udeo od 22%, podovi učestuvuju sa 16%, tavan sa 7%, a ostalih 15% ide na druge uticaje.

Poslednih godina se dosta obraća pažnja na izolaciju zidova, i to ne bez razloga. Zid bez fasade ima koeficijent termoizolacije oko 2 W/m2*K, a ukoliko postavite stiropor na fasadu, koeficijent će pasti ispod 1 W/m2*K. Sa izolacijom će u vašem domu biti zimi značajno toplije, a leti hladnije.

Još jedna važna stavka je i dobar kvalitet stakla. Staklo, okov i ram zajedno predstavljaju jednu celinu, pa da bi pružili maksimalnu termoizolaciju, moraju imati usaglašen kvalitet.

Pogledajte ovde naš izbor PVC stolarije i priuštite sebi uživanje u dobro izolovanom domu sa kvalitetnom stolarijom. Ili nas posetite i odaberite najbolje za svoj dom, mi smo u Beogradu u Bulevaru Despota Stefana 115.