Zašto se javlja kondenzacija na prozorima?

Najčešća pitanja

Otkrijte zašto se javlja kondenzacija na prozorima i kako to sprečiti

Skuplja vam se kondenzacija unutar prozorskih stakala? Ujutru su vam prozori vlažni?

Ne brinite, dobra je vest da je ovaj fenomen, zapravo, pokazatelj da vaši prozori rade kako treba.

Na starim prozorima se nije pojavljivala vlaga jer nisu dobro dihtovali, pa je dolazilo do nesmetane razmene spoljnog i unutrašnjeg vazduha. Prostorija se hladila, vi ste je dogrevali, pa ste zato imali veće račune za grejanje.

Ugradili ste novu PVC stolariju i sad se na njoj hvata kondenzacija. Treba je smanjiti da se ne bi oštetio ram prozora, a ona može dovesti i do većeg problema, a to je vlaga u domu.

 

Kako nastaje kondenzacija?

 

U današnje vreme je toplotna provodljivost i propustljivost prozora stroža nego ranije. Teži se da se objektu obezbedi maksimalna toplotna izolacija, pa je gubitak toplote minimalan.

Jedna od glavnih prednosti modernih prozora sa duplim staklima (staklopaket) je njegova sposobnost da spreči da toplota pređe sa jednog stakla na drugo.

To se postiže pravljenjem vazdušnog prostora između dva stakla. Kada sa jedne strane stakla poraste toplotna energija, ona ne može da prođe kroz taj tanki unutrašnji sloj vazduha. I tako se toplota vraća natrag u prostoriju.

Ovaj proces onemogućava gubljenje toplote, ali stvara značajnu razliku u temperaturi sa jedne i druge strane stakla. I ta razlika je uslov za stvaranje kondenzacije.

 

Gde se pojavljuje?

 

Ukoliko se vlaga pojavi između dva stakla, to znači da su stakla oštećena ili da je spoljni vazduh na neki drugi način uspeo da prodre u prostor između njih. Taj se problem može rešiti isključivo zamenom staklopaketa.

Ako se vlaga pojavi na unutrašnjem staklu, to znači da je vazduh u sobi znatno topliji i vlažniji od spoljnjeg.

Ovaj se problem može rešiti na dva načina:

1.       Zamenimo vam staklopaket i stavimo novi, sa boljim izolacionim karakteristikama;

2.       Koristimo sledeće savete za smanjenje vlažnosti vazduha.

 

 

Saveti za sprečavanje kondenzacije

 

·         Često provetravajte prostorije

Da, čak i zimi. Ako se prostorija provetrava oko 10 minuta, dolazi do razmene spoljnjeg i unutrašnjeg vazduha. Topao i vlažan vazduh će izaći iz prostorije, a ući će hladan i suv.

Na ovaj način se ohladio samo vazduh, a ne zidovi i nameštaj. Oni će svojom toplotom uticati na ponovno zagrevanje vazduha.

Ne brinite da ćete dugo ostati u hladnoj prostoriji, suv vazduh se zagreva brže od vlažnog.

Luftiranjem dobijate i kvalitetniji, suv vazduh, koji ne izaziva respiratorne probleme, infekcije i astmu, kao što to čini vlažni. 

 

·         Dozvolite da vazduh neometano struji po prostoriji

Da bi vazduh nesputano cirkulisao, ostavite slobodan prostor iza plakara, komoda, ispod kreveta.

Bitan je i položaj grejnih tela.

Radijator ispod prozora utiče da se zagrejan vazduh podiže ka plafonu i ne dozvoljava da se stvori kondenzacija na prozoru ispod koga je grejno telo.

 

·         Za izolaciju odaberite odgovarajući građevinski materijal

Stiropor i stirodur se isključivo koristite kao izolatori za spoljne zidove jer ne daju zidovima da dišu.

Za unutrašnju izolaciju je bolje upotrebiti malter ili gipsane ploče. Tako ćete značajno smanjiti mogućnost da se jave kondenzacija i buđ.

 

·         Korisitite ventilaciju

Dok se tuširate, uključite ventilator u kupatilu, a dok kuvate, koristite aspirator. Oni će postepeno izbacivati vlažan vazduh iz prostorije.

 

·         Sušite veš napolju

Sušenje veša u domu značajno povećava količinu vodene pare u vazduhu. Ukoliko nemate uslove da sušite veš napolju, često luftirajte prostoriju koju koristite za tu namenu.

 

 

Koji su još izvori vlage?

 

Kada se borite protiv vlage, važno je da shvatite šta sve doprinosi njenom povećanju:

·         Svako živo biće koje živi u domu tokom dana emituje određenu količinu vlage. Počevši od ljudi, pasa, mačaka...

·         Venecijaneri koji se montiraju do staklene površine doprinose da vazduh ne može da cirkuliše, pa se veoma brzo javlja kondenzacija na površini prozora.

·         Kada je hladno vreme, šanse za kondenzaciju su veće. Zbog toga treba početkom zime preduzeti mere protiv vlage.

·         Novi prozori sa staklopaketom su efikasniji od starih, tako da ako stavite nove prozore, očekujte da se zamagle.

·         Radijatori su dobri jer pomažu toplom vazduhu da se podigne i cirkuliše, ali ako imate podno grejanje, očekujte na prozorima povećanu količinu vlage.

 

Ukoliko vam je potrebna zamena staklopaketa ili ugradnja PVC stolarije, pozovite nas na 011/339 1769 ili dođite u Bulevar Despota Stefana 115 u Beogradu