Kako odabrati tuš kabinu?

Najčešća pitanja

Tuš kabina – pravi izbor za vaše kupatilo

 

Pronaći savršenu tuš-kabinu je ponekad težak zadatak. Srećom, na tržištu postoji veliki asortiman tuš-kabina, pa ćete lako naći onu koja idealno odgovara vašem kupatilu i stilu života.

Možda će potrajati dok malo istražite, ali vredeće kada pronađete tuš-kabinu kakvu želite.

Pomoći ćemo vam tako što ćemo vam pokazati kakve sve tuš-kabine postoje na tržištu. Tako ćete jednostavno odrediti kakva vam kabina odgovara. Postoji više kategorija po kojima možemo podeliti tuš kabine.

 

 Broj čvrstih i staklenih zidova

 

Tuš-kabina se izrađuje tako što se u kupatilu najčešće iskoristi neki ugao na koji se dodaju staklene stranice.

Postoji nekoliko varijanata:

 • Tuš-kabina može da se sastoji od tri zida, a staklen je deo na kome su vrata;
 • Ćošak dva zida je sa dve staklene stranice zatvoren i čini tuš-kabinu - najčešći slučaj;
 • Jedan zid je omeđen sa nekoliko staklenih stranica  - čest slučaj u velikim kupatilima.

 

Oblici tuš kabina

 

Izabrati pravi oblik tuš-kabine je važno zbog udobnosti prilikom tuširanja, ali i radi praktičnosti samog kupatila. Zapamtite, dizajn vašeg kupatila je vaša ideja i tu ne postoji pogrešan izbor, ali odabirom pogrešnog oblika možete značajno umanjiti koristan prostor svoga kupatila.

 

 1. Kvadrant - ovaj dizajn podseća na parče pice. Dizajniran je tako da štedi prostor jer se uredno uklapa u sam ćošak kupatila. Naročito je popularan za manja kupatila, ali se koristi i u većim jer se proizvodi u različitim veličinama.

 1. Pravougaonik -  njegov oblik zauzima prostora koliko i standardna kada. Dobijate dosta mesta za tuširanje i savršen je za velika kupatila. Ako volite da pevate ispod tuša, ispod ovoga možete i da igrate, samo pazite da se ne okliznete.

 

 1. Kvadrat - praktičan i lep oblik koji odgovara svakom kupatilu. Zauzima ćošak i na njega se mogu postaviti različiti tipovi vrata.

 

 1. Oblik slova D – Leđa ove kabine najčešće idu uz ravan zid kupatila. Lepo izgledaju i daju dosta prostora svojim zaobljenim dizajnom.

 

Tipovi tuš-kabina po načinu otvaranja

 

 • Tuš-kabina sa vratima na šarke

 

Dosta modernih tuš-kabina poseduje vrata sa šarkama. Ona se otvaraju prema unutrašnosti kupatila i zahtevaju nešto više prostora. Često imaju hromirane ili metalne drške koje kabini daju elegantan izgled. Više odgovara većim kupatilima.

 

 • Tuš-kabina sa kliznim vratima

Tuš-kabina sa kliznim vratima je savršeno rešenje, naročito ako imate manje kupatilo.

Praktična klizna vrata omogućavaju jednostavan ulaz u kabinu. Posle tuširanja voda sa njih kaplje u unutrašnjost kabine, pa će vaše kupatilo ostati uredno.

Izgledaju aeorodinamično i daju kupatilu moderan izgled.

 

 • Tuš-kabina sa vratima na preklop

Tuš-kabina sa vratima na preklop (harmonika) se sastoje od dva staklena panela na jednoj šini koja omogućava brzo i lako pomeranje vrata. Otvaraju se ka unutrašnjosti tuš-kabine.

Pogodna su za manja kupatila jer čuvaju vaš prostor, a daju dovoljno mesta da se komotno uđe u kabinu.

 

Specijalni stilovi tuš-kabina

 

 • Tuš-kabina - paravan

Ovaj tip kabine je uvek asocijacija na luksuzna i modena kupatila. Šik dizajn ove kabine kupatilu daje prefinjen izgled.

Najpraktičniji je za ulazak i izlazak jer u deo za tuširanje samo ušetate, ne postoje vrata.

Fantastično se uklapaju u velika kupatila u kojima će pleniti svojom minimalističkom lepotom. 

 

 • Tuš-kabina bez rama

 

Ova kabina nema vidljiv ram. Njen dizajn će dati notu luksuza svakom kupatilu. Pravi se u svim oblicima i veličinama.

 

Vrste stakla 

 

Tuš-kabine se izrađuju od kaljenog stakla koje je izuzetno otporno na lomljenje. Mogu se praviti u različitim dimenzijama i oblicima, zavisno od potrebe.

Što se tiče boje, za tuš-kabine se mogu koristiti:

 • obična, providna stakla;
 • blago tonirana;
 • delimično tonirana;
 • potpuno tonirana;
 • ornamentna.

 

Zaštita od kamenca

 

Osim tvrdoće i lepog izgleda stakla, važna je i zaštita stakla od kamenca. U današnje vreme ga ima dosta u vodi, pa je staklo neophodno zaštititi. Postoje tri načina da se to učini:

 

 1. Antiplak premaz za staklo – premaz se povremeno maže na staklo, čime se smanjuje mogućnost hvatanja kamenca i olakšava održavanje;

 

 1. Showerguard staklo – specijalno staklo na koje se teško lepi kamenac. Posle tuširanja ga je potrebno samo isprati mlakom vodom. Čak i ako se ne ispere posle upotrebe, lakše ćete sa njega ukloniti kamenac nego sa običnog stakla.

 

 1. Obično staklo posle tuširanja treba isprati i obrisati suvom krpom, silikonskom metlicom ili  papirnim ubrusom da se voda ne bi zadržavala i stvarao kamenac.